gic fekete feher cimer.100

Szeretettel köszöntjük Gic község településén, mely a Veszprém-Győr-Pápa háromszög középpontjában, a Bakony hegység tövében található. Községünkbe érkezőket egy tiszta, rendezett település fogadja.

Átutazóban szenteljen egy kis időt a település és a Jankovich-Bésán kastély megtekintésére, legyen vendége a település rendezvényeinek (május utolsó vasárnapi búcsú, augusztus 20-a falunap.)

A periférikus és városhiányos település több központ vonzóhatását érzi, ezt megyehatár-menti fekvése tovább élezi. Kisközségünk egyik jellemzője a kis népsűrűség, lakosságszáma jelenleg 382 fő, ebből körülbelül 85 nyugdíjas, 18 éven aluliak száma körülbelül 115 fő, 182 fő a munkaképes korú lakosság, akik főleg helybe és a szomszéd településekre, illetve Győrbe járnak dolgozni.

A környékbeli munkahelyek jelentős részét Gic biztosítja. A községben működik a Gici Tej- Tejtermék Feldolgozó és Értékesítő Kft., valamint az Sztehlo Gábor Általános Iskola. E munkahelyeken kb. 100 fő részére biztosít munkát. Demográfiailag korstruktúrája kedvező, a munkaképesek létszáma másfélszer meghaladja az eltartottak számát. Helybeli foglalkoztatási lehetőségek adottak, működik három lakásotthon a Veszprém Megyei Lakásotthonok Igazgatósága fenntartásában. A községben a sajtüzem, termelőszövetkezet és a magángazdálkodók több min 60 főt foglalkoztatnak.

Önállósodással a falu lakosságszáma növekedett, életkörülményei pozitív irányba haladnak.

A település – eltekintve a keleti rész zsellérlakás rendszerétől – az utóbbi 35 évben épült tiszta, fésűs településszerkezetű, ahol a 8302. sz. KM. út - Nagy Lajos út - a tengely.

Az úttól délre fekvő területre került az új lakásépítés, míg nagy távlatban a keleti zsellérlakás rész korszerűsítendő. Gic jellemző épülete a Jankovich kastély, mely jelenleg felújítás alatt áll.
Községünk Veszprém megye északi részén, a Bakony egyik völgyében terül el, érinti a Pápa-Kisbér vasútvonal és közúton is elérhető. Északra Győr, délnyugatra Pápa, északkeletre Kisbér, Komárom, dél felé Veszprém vonzását erősíti.

 

 

 

 

Go to top